SpOnSoR

Tuesday, June 21, 2011

Denda itu.....BEST!!



Sape penah kena denda??angkat tangan???tipu la kalo korang sekolah tapi xpernah kena denda...aku dari mula masuk tadika smpai la degree denda dan aku mmg xdapat dipisahkan...bagai isi dengan kuku...bagai aur dengan tebing...tula ibaratnya aku dan denda itu bersahabat baik..haha...Meh nak share jenis2 denda yg aku penah kena dan xpenah...(perlu ke citer sal denda ni???perlu perlu perlu...sbb aku kan suka kena denda..hihihi)

Kena rotan
Punca: Conteng papan hitam..biasala kan..dulu xboleh nampak kapur msti nak main conteng2 kat depan tu...smpai balik rumah pun guna bedak mak yang ala2 kapur tu wat conteng2 dinding umah (klik sini kalau nak tahu rupa bedak tu)..so haruslah kena rotan ngan cikgu...

Kena tengking
Punca: Sbb tak tahu eja refrigerator..zaman dl rasa panjang sangat la nak eja peti sejuk ni...hafal 50x pun still xleh ingat...so apa lagi dok tergagap2 kat depan kena tengking baik punya....aku menangis ke x masa tu yerk??xingat la plak..rasa cam x je...(yo yo oo je..haha)

Kena cubit ketiak
Punca: Bising, xpun salah dalam exam...cikgu saya tau jawapan dia...tp tangan saya tulis lain..haha....sakit giler kena cubit ketiak..cuba korang try...cikgu ni smpai skrang cam muka aku ni..almaklum la suami dia kawan ayah aku...nampak aku sengeh je..aku plak malu..yela die penah pegang ketiak aku..hahahahaha...

Buku kena baling kat luar kelas
Punca: Salah dalam spelling....wah sumer berkaitan english ni....dulu eja remote control pun xreti..byk kali dok hafal..tp syok wat spelling ingat smpai skrang perkataan tu...tp kalo salah spell abisla....pastu cikgu tu pencen..wah party sakan la kan....tp aku syg cikgu tu...walaupun bila dia masuk rasa cam hell je...

Kena wat pembetulan
Punca: Kalo kena wat pembetulan mstila sbb salah..ni pun dikira denda ke???denda jugak la kan???..tp correction yg paling aku xsk bila satu salah wat 10x pembetulan...ulang la tulis benda sama..kalo 1 atau 2 salah xpe jugak..ni berpuluh2....keras tangan rasanya...(ibu jari pun kemek)

Kena Tampar (aku xkena mmbr aku yg kena)
Punca: Tapi sian la kan..die kena tampar sbb aku n kawan2 aku yg sepatutnya bertugas pada hari tu..xbertugas..(ala tugasan harian menyapu, buang smpah,padam papan hitam)....pastu cikgu suruh dia tampar budak2 kelas..aku pun kena la..tp mmbr aku tmpar slow je...sian dia nngs2 kena tampar..alamatnya kena sumpah la cikgu tu...(padehal dia bukan guru kelas kitorang mengajar pun x)...

Kena cubit tulang bahu
Punca: Sebab xbawak keratan majalah untuk kemahiran hidup kalo xsilap..sakit giler kena cubit tulang bahu...cuba korang try...bila kena mmg nngis gila2..balik bgtau mak ayah diorg wat dunno je....(bajet2 diorng nak g sekolah marah2 cikgu tu la...padehal xwat pape pn)

Kena wat keje sekolah kat longkang
Punca: xsiap kerja sekolah la..ape lg...cikgu tu mmg aim aku hahaha..cuti tgh tahun..kena siapkan satu buku matematik..satu buku penulisan (xleh pilih nak wat mana satu, kena wat sumer)...satu buku pemahaman...so automatik aku jd malas...agak2 la cikgu tu...xkan cuti 3mggu mengadap kerja sekolah je...

Berdiri depan pintu masuk kelas
Puunca: Tak dapat jawab soalan sejarah...ramai lagi yg xdapat jawab...tp cikgu tu aim aku jugak..cilak!!..malu giler aku...dah la kena ejek ngan budak kelas sebelah...tp cikgu tu mengajar kejap je..kena tukar kot..sbb garang xbertempat.....

Henjut ketampi
Punca: Sejarah aku fail...aku akan fail subjek kalo cikgu dia aku xsk..hahaha....bila kena denda bertambah2 la aku xsk..cmane nak score??ajar cam berbisik kat depan...xde semangat langsung mengajar aku mmg da xde semangat nak belajar sejarah ngan dia..tp denda ni mmg majority student penah kena kot..tp kalo budak2 ok la kot kena camni..tp kalo da masuk sekolah menengah denda ni la paling ntah pape dan memalukan....

Kena berdiri atas kerusi atau meja
Punca: Macam2 kesalahan yang dibuat dalam kelas ni la denda paling glamor..kalo atas kerusi ok lagi...tu pn xok kalo kerusi tu bergoyang..haha...kalo atas meja tu gayat beb...dah la tggi...kepala seinci lagi nak kena kipas...

Kena halau dari kelas
Punca: Terlewat 5 saat dari lecturer...lecturer ni mmg aim aku n the gang..sbb ape??aku pn xtau..maybe sebab kitorang ni cun sgt kot..sampai menganggu konsentrasi dia nak mengajar..hahaha....orang lain masuk lambat xde plak kena halau..tp kitorang kena plak halau...so kalau agak2 nak terlewat g kelas dia alamatnya xpayah g terus la...sbb mmg akan kena halau..bila kena halau aku xpayah g kelas..so aku sk..hahaha


adik2 ada ke kena denda cam akak??ade??kalo kena denda cmni mesti mengadu kat mak ayah..padehal kesalahan sendiri..dan mak ayah pun tanpa usul periksa pergilah marah balik cikgu tu...skrang cikgu da xboleh rotan dan pukul murid...sbb tu murid2 skrang manja..marah ckit xleh...pukul ckit xleh...dl pembaris kayu dan bulu ayam tu cikgu leh wat rotan utk pukul murid2..bersyukur la cikgu sekrng xsegarang cikgu dl..


p/s: Walau apapun denda yang pernah kita kena..jangan la ada sikap dendam dan marah kat cikgu korang..sbb diorg tu hanya menjalankan tugas mendidik anak bangsa...tanpa cikgu/lecturer korang xde ilmu (alamak tacink plak).....:) 

4 comments:

syakirah samat on June 22, 2011 at 3:49 AM said...

hye...sha suka baca denda ni..teringat zaman sek rendah...yang paling sha ingat time darjah 6.cikgu sains suruh jalan itik. jalan sepnjang 4 kelas then patah balik. malu betul.start dari situ, semua cikgu guna denda yg sama...hahahaha

hye salam singgah blog ni :))

DaLiLa on June 22, 2011 at 5:15 AM said...

aah kan??tp xpnh la plak kena jalan itik tu...tp kelakar jgk ingatkan balik kenangan masa sekolah..hihihihi....

niena shopping2u on June 22, 2011 at 8:46 AM said...

http://www.my-shopping2u.com/2011/06/jawapan-maksud-di-sebalik-gambar-itu.html

mengikut pandangannya

ieqa_atiqa on October 10, 2011 at 7:07 AM said...

ade denda lagi best..
kene jadik org longkang..
yg kene bediri kat dalam longkang..
pastu angkat tgn mcm org2 kat sawah padi..
lagi "best"..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Twitter

CutE GiFtS

 

M.3.S S.3.N.t.!.M.3.N.t.S Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino