SpOnSoR

Tuesday, June 21, 2011

FuN FaCts..Oh!...YeKe...



FuN FaCts..( Fakta KEseronokan????apakah) bosan punya bosan..sambil memikirkan apakah entri yg patut aku buat memandangkan blog pn da glamor ramai visitor (perasan je)hahaha..aku mengambil entri fakta yang menyeronokkan ni...ada 40 fun facts kat sini...

1. kalau anda menulis tangan kanan anda lebih cenderung mengunyah makanan di sebelah kanan. Jika kalau anda kidal, anda akan mengunyah makanan di sebelah kiri

2. Kalau anda rasa dahaga cepat2 minum air sbb bila badan dah kekeringan air perasaan dahaga tu akan hilang

3. Mengunyah gula2 getah semasa mengupas bawang boleh menghalang kita dari menangis/ mata pedih

4. Lidah anda akan bebas dari kuman sekiranya berwarna pink..tetapi kalau berwarna putih maksudnya ada sedikit bakteria di atasnya..

5. Moto Mercedes- Benz ialah "Das Beste oder Nitchs" yg bermaksud menjadi yang terbaik atau tiada apa..(maksudnya paling berkualiti la..xde kualiti sederhana..:))

6. Kapal Titanis adalah kapal pertama yg menggunakan signal SOS

7. Penglihatan murid akan lebih meningkat sebanyak 45% sekiranya melihat sesuatu yg menyenangkan

8. Purata orang yang berhenti merokok memerlukan kurang satu jam masa tidur pada waktu malam (biasa tidur 8 jam jadi kurang sejam jd 7 jam)

9. Ketawa mengurangkan tahap tekanan dan menguatkan sistem imunisasi. Purata budak berumur 6tahun ketawa adalah 300kali sehari. Manakala orang dewasa hanya ketawa 15 hingga 100 kali sehari..(pasni ketawa byk2)

10. Bunyi bergelora yg kita dgn dalam kulit siput tu bukan bunyi laut atau ombak tapi bunyi urat darah di dalam telinga kita..(wah tertipu)

11. Anjing Dalmation dilahirkan tanpa tompok

12. Kelawar selalunya akan belok ke kiri apabila keluar dari gua

13. Huruf 'v' dalam kes mahkamah bukan bermaksud versus tapi bermaksud 'and'{dan} (dalam proseding awam) atau against {menentang} (dalam proseding jenayah)

14. Baju kemeja lelaki butangnya di sebelah kanan, baju kemeja perempuan butangnya di sebelah kiri.

15.  Burung hantu mengunakan kelopak mata bahagian atas untuk mengenyitkan mata..manakala burung2 lain menggunakan kelopak mata bahagian bawah.

16. Sebab kenapa madu mudah dihadam adalah kerana madu sudah pun dihadam oleh lebah sebelum manusia..

17. Ayam jantan xboleh berkokok sekira tidak memanjangkan leher..

18. Warna biru memberikan ketenangan kerana otak akan melepaskan hormon ketenangan

19. Setiap kali anda terbersin sesetengah sel otak mati.

20. Paru paru kiri lebih kecil dari paru paru kanan kerana memberi ruang kepada jantung.

21. Bila anda malu, garisan di perut juga akan bertukar merah...

22. Bila badak air tengah bersedih, peluhnya akan bertukar merah..

23. Motor Harley Davidson yg pertama dibina pada 1903 dan menggunakan tin (tomato) pada karburatornya.

24. Google adalah nama biasa untuk nombor yang mempunyai berjuta 0

25. Kos membina kapal titanic yg sebenar adalah 7juta dollar. Manakala filemnya memakan kos sehingga 200 juta dollar..

26. Terdapat 1792 anak tangga untuk sampai ke puncak menara Eiffel

27. Bunyi krak yang anda dengar di tulang jari anda adalah bunyi gas nitrogen pecah

28. Rambut dan kuku jari manusia akan membesar sehinggalah anda mati..

29. Ia mengambil masa kira kira 20 saat untuk sel darah merah merebak ke seluruh badan....

30. Plastik yg ada pada hujung tali kasut tu dipanggil AGLET 

31. Kebanyakan pemain bola sepak berlari sejauh 7batu dalam satu perlawanan..

32. Kornea mata adalah satu satunya bahagian badan yg tidak mempunyai bekalan darah, kerana ia mengambil oksigen terus dari udara.

33. Setiap hari 200juta pasangan 'make love', 400,000 bayi lahir dan 140,000 orang mati (statistik kat amerika kot)

34. Colgate terpaksa menghadapi halangan terhebat dalam memasarkan ubat giginya di dalam bahasa Sepanyol. Ini kerana Colgate membawa maksud "pergi gantung diri sendiri" dalam bahasa Sepanyol.

35. Arnab dan burung kakak tua adalah binatang yg boleh melihat ke belakang tanpa memusingkan kepala.

36. Orang yang bijak mempunyai banyak zin dan tembaga di dalam bulu dan rambutnya..(mgkin kat hujung tu kot)

37. Purata seorang ketawa adalah 13kali sehari.

38. Perempuan mengedipkan mata 2 kali lebih dari lelaki.

39. Kangaroo yang bersaiz besar boleh mencecah ketinggian 30kaki setiap lompatan

40. Hati manusia ketika dipam mempunyai tekanan yg cukup untuk semburan sejauh 30 kaki.


p/s: banyak lagi ni...share skit2 dl...:)..eh..da ada 100th lebih yerk follower...cam nak bagi award la plak...tp xpandai nak wat....nnt nak cuba try test wat award utk 100th follower...thanks sbb sudi follow blog ni...

4 comments:

kotak bulat on June 21, 2011 at 11:19 AM said...

lepas ni nak kira brpe kli shari kb ketawa..

DaLiLa on June 21, 2011 at 11:23 AM said...

ketawa banyak2...baru awek muda..hihi...

J.Syazwana on June 21, 2011 at 12:46 PM said...

banyaknya fakta kelakar.
hehee ;)

DaLiLa on June 21, 2011 at 8:43 PM said...

kan??...:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Twitter

CutE GiFtS

 

M.3.S S.3.N.t.!.M.3.N.t.S Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino