SpOnSoR

Sunday, June 19, 2011

ReD TapE...



What is red tape??red tape is annoying and unnecessary rules and obligation...kiranya red tape ni adalah panggilan untuk undang2 yg xleh pakai la...xde undang2 tu pun xpe..sbb dia sangat menjengkel kan....

Tujuan aku tulis entri ni nak share citer pasal adik aku yg dapat markah kejahatan (markah demerit) disebabkan oleh red tape ni...

Kesalahan Pertama: 



-Kasut hanya boleh dibeli di Bata sahaja(✓)
-Hanya kasut yg dijual di kedai Bata je boleh beli..kedai lain xboleh(✓)






Tapi kenapa still dapat mata demerit??sbb kasut tu ada line warna so xleh pakai...Then, nape Bata jual kalo xikut undang2 sekolah..salah sape??pastu leh plak suh beli kasut lain..(adik aku nasib baik la..sbb diorang berdua je sekolah..kalo org lain yg susah anak smpai 5 dok sekolah...mampu beli kasut tu je..sbb kasut tu je murah..ko xpk???) len kali b4 nak masuk sekolah tu suh letak gmbar kasut terus..senang nak cari...kan??


Kesalahan Kedua




Kesalahan paling lawak aku pernah dengar...sian ko la ya dapat mata demerit sbb kesalahan bodo ni..nak wat cmane...ko kan sekolah kat sekolah paling ntah pape..so terima je la....kesalahan tidak membawa buku sifir..sedangkan sifir 2-12 da dalam otak....apakah yang berlaku di sebalik semua ini???aku dulu pernah jgk masuk sekolah rendah n menengah..tp aku xpenh pn bawak buku sifir kehulu ke hilir...sifir sumer dalam otak...smpai skrang aku hafal sifir..


Kesalahan Ketiga


Ni pun kesalahan bengong leh tahan jugak...dia diwajibkan beli satu tracksuit setiap setahun...mmg xkan beli byk la kan..sbb bukannya cun pn tracksuit tu.da la mahal...tp masa nak sukan tracksuit ni amat diperlukan...so ari2 la ada training sukan...dan ari2 jugak la adik aku recycle pakai suar sama pas basuh jemur..pastu basuh jemur lagi..pastu basuh lagi..sampai satu hari xleh nak jemur sbb ujan kan..so adik aku ngan selamba nya pakai la suar sekolah rendah dia, sbb pakai tracksuit lain mmg xleh aku pn xtau sbb ape...kena jugak dapat markah kejahatan...


Kesalahan Keempat


Tujuan gmbar kat atas ni nak tnjuk stokin pendek xdibenarkan kat sekolah tu...kena stokin pjg macam dalam gmbar belah kanan tu..padehal adik aku ni pakai baju kurung ngan tudung kat sekolah..bukannya pakai skirt...aku tgk budak dalam gmbar tu kemas je kot...cmane plak budak2 yg ada betis besar xleh nak tarik stokin smpai lutut???masa dgr adik aku dapat mata demerit dalam ni aku hny mampu berkata what de frog...kuang kuang kuang..


these all red tape means..annoying giler kan???so no wonder la a statement "a rule made to be broken" exist kan...aku paham budak2 skrang bukan cam budak2 dulu..aku dl ikut jugak peraturan..tp peraturan sekolah aku xde la smpai cmni...dulu sape2 dapat mata demerit tu mmg budak nakal la..kaki ponteng, kaki pukul, isap rokok...ada kes polis..ni geng2 kaki demerit...xleh ke pk budak2 ni akan dinilai dari mata demerit diorg kalo nak masuk asrama penuh??kalo cmni la jgn kata nak masuk asrama penuh..nak tukar sekolah lain pn xlepas kot...

p/s: aku bukan la menyokong xde undang2 kat sekolah..bagi aku sekolah patut melonggarkan skit undang2 supaya murid2 datang sekolah ngan ati gembira..ni x..kat sekolah pn stress..so no wonderlah byk sgt masalah disiplin di kalangan pelajar ni....

3 comments:

J.Syazwana on June 20, 2011 at 1:53 AM said...

paling menyampah undang2 macam tuh. grrrr

peace289 on June 20, 2011 at 5:10 AM said...

ape pon tak bleh!!!

DaLiLa on June 20, 2011 at 7:49 AM said...

kan kan..say no to red tape..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Twitter

CutE GiFtS

 

M.3.S S.3.N.t.!.M.3.N.t.S Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino